onsdag 21. oktober 2009

Mål til bruk i middelalderrollespill

Dersom man spiller et rollespill (legg merke til ordet «rolle») som foregår i middelalderen, blir det fort en liten realismekonflikt mellom spillets tidsfølelse og bruken av måleenheter innført under den franske revolusjon. Det metriske systemet ble innført for å få en internasjonal standardisering basert på naturvitenskap, mens de gamle målene baserte seg på kroppen vår. Følgende mål kan være nyttige å vite om:

    Oppdateringer:
  • Oppdatert 26.6.2014: Tomme- og fot-tegnet korrigert.
  • Oppdatert 15.7.2014: Noen oppdateringer av tegnsetting samt riktig skriving av brøkene som ikke var korrigert tidligere.
  • Oppdatert 2.9.2021: Rettet opp feil fot- og tommesymbol; presiserte standardiseringa av skrittets lengde som skjedde på 1800-tallet.
  • Oppdatering per 9.2.2024: Jeg har en nyere artikkel om lengdemål til reise: Rollespill: For­flytnings­skjema – fra engelske miles til norske land­mil og fjerd­inger (8. juli 2023). Den har bedre forsknings­grunn­lag og legger bedre til rette for hvor­dan bruke dette ved å blant annet ha kom­plette skjema for ulike terreng.
  • Oppdatering per 13.2.2024: Endret lista til dl
Lengde:
Tomme:
Forkortes med tegnet ″ eller «tm».
Tilsvarer enten tommelbredden ved negleroten eller lengden på tommelens ytterste ledd (jeg har lest begge deler.
Metrisk: 2,54 cm.
Fot:
Forkortes med tegnet ′ eller «ft».
Tilsvarer fotens lengde.
1 fot = 12 tommer
Metrisk: 30,48 cm.
Alen:
Ingen (kjent) forkortelse.
Tilsvarer underarmens lengde fra baksiden av albuen til langfingerspissen.
1 alen = 2 fot. Oppdatering 9.2.2024: Jamfør Historisk leksikon var alna lik 2 fot lik 24 tommer à 12 linjer eller strå (1′ = 12″ = 144‴).
Metrisk: 60,96 cm.
Skritt:
Ingen (kjent) forkortelse.
Tilsvarer et skritt i rolig marsjtakt (for folk litt kortere enn oss, kanskje).
1 skritt = 2 1⁄2 fot. Det historiske lengemålet «skritt» varierte mye. På 1800-tallet ble det standardisert til 2⅓″, altså 28 tommer, jf. SNL.
Metrisk: 76,2 cm.
Et femfots steg blir dermed det samme som et dobbelskritt. En fabelaktig praktisk måleenhet.
Yard:
Forkortes «yd».
Én av mange historier sier at det skal ha tilsvart avstanden fra kong Henrik Is nesetipp til fingerspiss på utstrakt arm.
1 yard = 3 fot.
Metrisk: 91,44 cm.
Volum (de gamle norske målene):
1 fat tilsvarer
2 piper
4 oksehoder
6 amer
8 tønner
24 anker
960 potter
926,5 liter.
1 pipe tilsvarer
2 oksehoder
3 amer
4 tønner
12 anker
480 potter
463,25 liter.
1 oksehode tilsvarer
1 1⁄2 ame
2 tønner
6 anker
240 potter
231,625 liter
1 ame tilsvarer
1 1⁄3 tønne
4 anker
160 potter
ca 154 liter
1 tønne tilsvarer
3 anker
120 potter
40 boller
ca 115 liter
1 pott tilsvarer
4 peler (= pæler i denne sammenheng også?)
1 juste
1⁄3 bolle
eller 0,965 liter
1 pel tilsvarer
1⁄4 pott eller juste
1⁄12 bolle

I forbindelse med at Norge gikk over til et nytt mål- og vektsystem i 1875 ble den norske potten satt til å utgjøre 0,9651 liter i Norge. En pel utgjorde da ¼ pott eller ca. 0,24125 liter som omregningsenhet. I dag regnes pelen gjerne som ca. 2,5 dl. I tidligere tider ble en pel regnet som 14 juste eller en 112 bolle (ca. 0,225 liter). Volumet kan imidlertid ha variert noe, både i tid og sted.

Wikipedia: Pel

Bildet her burde fungere godt som forklaring på lengdemålene:
Kroppsmål forklart med den vetruviske mannen

Nå er det selvsagt ikke meningen at alt nødvendigvis skal brukes. Det er vel neppe noen som greier å få det til å fungere i et vanlig rollespill. Men la deg inspirere. Dersom en handelsmann (NPC) begynner å krangle om hvor mange gull han skal betale for 4 oksehoder korn, når 1 pipe koster så og så mye, så kan det få spillerne til å ramle litt av lasset – eller det kan få dem til å kose seg ekstra (all hail the mighty Int-check). Bruk det som virker, og skap dermed en enda dypere, mer innfløkt bakgrunn for dem som skjer rundt spillerne.

Dagens oppdagelse: 1 pel/pæl er lik en hobbitpint. Da blir 1 pott med drikke en trivelig hobbitkveld på hobbitbyen og en bolle med drikke blir en heidundrandes hobbitfest med en heidundrandes hobbithodepine dagen derpå.

Det eneste jeg leter etter nå, er et mål som tilsvarer 2 peler/pæler volum. Det blir det eksakte målet på et normalt krus med drikke for en middels skapning. Dverger foretrekker kanskje å bestille i volum på potter.

6 kommentarer :

  1. Hva med dette som det manglende målet?

    # 1 krus tilsvarer

    * 1/2 pott eller juste
    * 1/4 bolle
    * 2 peler(pæler?)

    hva synes du?:)

    SvarSlett
  2. Jo, klabert. Det er jo ikke verre enn som så. Jeg har forresten ikke tilgang på siden din...

    SvarSlett
  3. har ingen side her egentlig,
    føler ikke helt for å legge igjen
    spor etter meg overalt, kan sende deg link til min egentlige blogg om du vil ha den men den er ikke noe serlig å lese blir oppdatert kunn hver 5uke eller noe og bare om det er noe jeg må få ut av systemet.

    om du vil ha den for de du ikke er sikker på hvem jeg er så tror jeg du har skjønt det etter å ha lest dette inlegget om Krus og måle enheter *smile* nevnte det for deg tidligere hvis ikke så skal jeg så klart gi meg til kjenne for deg.

    SvarSlett
  4. Jeg har funnet en annen kilde som oppgir en juste til 0,695 liter. Det vil jo tilsvare et passende krus. Se mer her: http://www.maritimt.net/arkforsk/norskem.htm

    SvarSlett
  5. Hvorfor er en engelsk mil 5280 fot? Opprinnelsen til den engelske milen er romernes herredømme over dem. En romersk mil var 5000 skritt. Da engelskmennene fikk tilbake landet sitt, ønsket de å slå sammen den romerske milen med den engelske landbruksmåleenheten «furlong». De baserte furlong-en på hvor mange skritt hesten greide å pløye før han trengte en «oppkvikker» og ble enige om at distansen var 660 steg. Så var spørsmålet hvordan man skulle få det til å gå opp med mila. De ville at ei mil skulle være åtte furlong-er, men siden det ikke gikk opp, valgte de naturlig nok å holde seg til sin enhet, og dermed ble den engelske mila 5280 fot.
    For mer info, ta en kikk på denne artikkelen. (Jeg har oversatt det meste, men hoppet sikkert over noen setninger.)

    SvarSlett
    Svar
    1. Lenka er dessverre død nå, men det kan være at jeg kan finne noe om dette i noe av historielitteraturen min.

      Slett

Jeg har nå valgt å ta sjansen på å la alle som ønsker skrive en kommentar. For å forhindre uønskede robotkommentarer, har jeg valgt å slå på kommentarmoderering.

Ta hensyn, og les over det du har skrevet før du sender det.