mandag 9. november 2009

Referat fra NM-helga

Jeg sendte denne artikkelen til Åndalsnes Avis. Ettersom den sannsynligvis blir klipt ned ganske mye, legger jeg den ut i sin helhet her.

Kjære redaksjon.


Her følger et lite referat fra helgens deltakelse under lands- og norgesmesterskapet i ITF taekwon-do. Grunnen til at det er to forskjellige mesterskap som arrangeres samtidig, er at kun sortbelter har lov og rett til å tituleres norgesmester. For fargebelter er tittelen landsmester. Stevner arrangeres etter utslagsmetoden (cup), der en og en utøver eller et og et lag tevler mot hverandre. I mønster kåres vinneren av fem dommere, i sparring (kamp) telles poeng av fire hjørnedommere, i knusing gis poeng etter hvor mange planker som går av, og i spesialteknikk etter hvem som sparker høyest (i år var det høyeste sparket 270 cm).

Mesterskapet ble nok en gang på vegne av National Taekwon-Do Norway (NTN) og Norges kampsportforbund (NKF) arrangert av Trondheim taekwon-do-klubb. Forrige gang de hadde æren av det, var i 2006. Mer informasjon om mesterskapet er å finne på den offisielle NM-siden, eller ved å kontakte undertegnede eller mesterskapsansvarlig Roger Stokke IV dan.


Jeg gjør oppmerksom på at konkurranseformen dere refererte til i ÅA 5.11.2009 heter "mønster", ikke "mønstring", da man konkurrerer i 틀 (teul), som i den vestlige verden har blitt oversatt til "mønster".


Tekst: Tor-Ivar Krogsæter



Da var helgen over for denne gang, og nok en gang leverte Åndalsnes taekwon-do-klubb et godt resultat i årets nasjonale mesterskap i ITF taekwon-do. I år som tidligere dro Åndalsnes taekwon-do-klubb av gårde med både heiagjeng og deltakere, men vi var nå så mange at vi dro oppover i egen minibuss. Blant de tretten reisende, var følgende deltakere:

  1. Tor-Ivar Krogsæter, II dan: Lagleder, coach, deltaker norgesmesterskap.
  2. Katie Susanne Tokle, 1. geup-2: Deltaker landsmesterskap.
  3. Maja Elise Tokle, 1. geup-1: Deltaker landsmesterskap.
  4. Malene Richter Lien, 1. geup: Deltaker for regionslaget, deltaker landsmesterskap.
  5. Bjørn Eirik Pedersen, 2. geup: Deltaker landsmesterskap.
  6. Lars Ove Spilde, 2. geup: Coach på permisjon fra Kongens garde.

Fredag kveld var det ankomst, innsjekking, registrering og innveiing. Særlig det siste var spennende for et par av deltakerne, for grensene for de forskjellige vektklassene er absolutte. Dessverre resulterte det i at M. E. Tokle og Krogsæter ikke fikk delta i sparring. Skuffelsen til tross, man tar det med et smil og benytter i stedet anledningen til å hjelpe fram de øvrige enda mer.

Mesterskapsstart var lørdag klokken 900, med konkurranse i mønster. Mønster er kunstdelen av taekwon-do, der slag og spark er satt sammen i en bestemt rekkefølge, og symboliserer en viktig person eller hendelse i koreansk historie. Det ble i løpet av de første rundene ingen pallplasseringer for klubbens deltakere i de individuelle øvelsene. Den som gjorde det best, var nok Lien, for hun gikk suverent videre i de første rundene, men gikk ut i kvartfinalen. Klokken 1300 var det offisiell åpning, og etter innmarsj, bukking mot seniorene og nasjonalsangen, fikk vi etter åpningstalene en suveren oppvisning fra trondheimsklubben. Både barna og elitene viste seg fram til stor jubel fra deltakere og publikum. På denne tiden av dagen var det kommet så mange besøkende at deltakerne ble bedt om å trekke ut av tribuneområdet for å gi plass (og i Trondheim spektrum er det plass til 1.000 publikummere).

Etter åpningen startet konkurransen i lagmønster. I lagmønster går fem utøvere mønsteret sammen, og her vektlegges samspill, felles rytme og kreativitet høyest. Hver region (Nord, Trøndelag, Møre og Romsdal, Vest, Rogaland og Øst) får stille så mange lag som de greier, og det var duket for interessante tevlinger. Blant annet hadde Trøndelag greid å mønstre det gamle laget fra 90-tallet til å stille i konkurranse igjen som "Trøndelag 3". Overraskelsen ble likevel stor, for region M&R gjorde rent bord, og vant alle klassene – senior og junior herre og dame. Dermed kunne Malene Richter Lien, sammen med laget for region Møre, motta gull i lagmønster for juniordamer, og for første gang titulere seg landsmester i taekwon-do. Dét er hva man kan kalle en sterk debut (ref. ÅA torsdag 5.11.2009), og det lover godt for en fremtidig landslagskarrière.

Lagmønsterkonkurransen ble etterfulgt av sparring (kamp) for senior dan. Sparring er sportsdelen av taekwon-do, og det elementet i pensumet vårt som binder alt sammen. I konkurranse gis det poeng for godkjente treff, og tellingen skjer fortløpende. Knock-out er forbudt, men det er likevel godt med trykk i kampene, så man må være godt trent for å konkurrere på nasjonalt nivå. For junior og eldre junior er det vel og merke strenge regler for hvor mye kontakt som tillates, og da spesielt mot hodet.

Da den første konkurransedagen var over, begynte folk å gjøre seg klar for en trivelig bankett. 380 sultne gjester ble servert en fantastisk treretters middag, og ble underholdt av Pirum studentkor. Under middagen ble prisene for årets utøvere 2008 delt ut, og sabeomnim Søren Engelschiøn V dan ble i en alder av 77 år tildelt NTNs første æresmedlemskap.

Søndag var dagen for sparring for juniorer. Malene Richter Lien hadde blitt trukket til å gå mot en sortbelte i den første kampen sin, og det var for øvrig den samme utøveren som hun tapte finalen mot i fjor. Hun gikk en suveren kamp, og hadde ledelsen frem til de siste femten, tyve sekundene. Den beste gikk videre, men hun fikk vist at hun allerede er god for svært mye. Bjørn Eirik Pedersen startet i åttendedelsfinalen, og gikk en taktisk god kamp. Han holdt hodet kaldt gjennom både gjennom denne og neste kamp, og ble bronsevinner etter semifinalen. Den siste kampen for våre utøvere var det Katie Susanne Tokle som gjorde. Hun var veldig nervøs før den første kampen sin, men overvant nervøsiteten og motstanderen, og gikk videre. Også for henne ble det bronsemedalje.

Resten av dagen var klubbens utøvere entusiastiske tilskuere, for lagsparring er kun for seniorer. Også her gikk det kjempebra for region Møre og Romsdal. Det ble gull til herrene i seniorklassen, og sølv til seniordamene og juniorherrene. Juniordamene måtte dessverre trekke laget på grunn av tre skadede utøvere på laget. Lagsparringen ble etterfulgt av knuse- og spesialteknikkonkurransene, hvorpå vi dro vi hjemover. Rundt klokken halv ti parkerte minibussen på Øran. Det ble en kjempetrivelig helg, full av godt samhold, god sportsånd og møte med gamle og nye venner fra hele landet. Vi gleder oss allerede til neste års konkurranse, for med nok et godt resultat med oss hjem, vet vi at vi gjør de rette tingene. Nå skal det overføres til medlemmene her hjemme, for snart er det gradering. I taekwon-do er det alltid noe nytt og spennende å se frem til.


Dersom det skulle være noe mer dere trenger, ikke nøl med å ta kontakt. Jeg er tilgjengelig på telefon og e-post. For kommentarer vedrørende region Møre og Romsdals innsats, ta kontakt med sabeomnim Ole Hosen IV dan.

Resultatoversikt Åndalsnes taekwon-do-klubb:

  1. Malene Richter Lien, 1. geup: Gull, lagmønster junior damer.
  2. Katie Susanne Tokle, 1. geup-2: Bronse, sparring damer senior -63 kg.
  3. Bjørn Eirik Pedersen, 2. geup: Bronse, sparring herrer eldre junior -80 kg.


Med vennlig hilsen
Tor-Ivar Krogsæter II. dan
ansvarlig instruktør
Åndalsnes taekwon-do-klubb

Sendt med Operas revolusjonerende e-postklient: http:⁄⁄www.opera.com⁄mail⁄

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Jeg har nå valgt å ta sjansen på å la alle som ønsker skrive en kommentar. For å forhindre uønskede robotkommentarer, har jeg valgt å slå på kommentarmoderering.

Ta hensyn, og les over det du har skrevet før du sender det.