onsdag 20. april 2011

Søndagsmat for studenten: osteburger

Flinke kokker med mye penger

Jeg ser stadig vekk kokker og andre som vet hvordan man lager god mat, fortelle hvor ille maten studenter og hybelboere lager seg er. Men det er et stort problem med maten de viser oss: den er dyr. Når man lever under den offisielle norske fattigdomsgrensa, da har man ikke råd til å kjøpe inn mat i dyre dommer. Men her om dagen var jeg heldig og kom over en stor pakke burgerkjøttkaker på lageret, så med den i fryseren stakk jeg en tur på butikken og kjøpte en salat, løk, noen tomater og burgerbrød.

Det er forresten én ting til som er viktig, og det er at det er lite oppvask. Til dette måltidet hadde jeg kun følgende å vaske etterpå: steikepanna, ostehøvelen (jeg skar opp osten først og brukte den som steikespade; med ei skikkelig jernpanne trenger man ikke å bekymre seg for å skade steikeflata), en kniv til skjæringa av grønnsakene og skjærefjøla. Med andre ord, i prioritert rekkefølge: maten var billig, maten smakte godt og det var lite oppvask.

Slik lager du billig, næringsrik og god mat:

(Altså Tor-Ivars hjemmelagde osteburgere.)
  1. Burgeren med ost og løk på. Burgeren mens den godgjør seg med tomatskivene på i ei panne full av masser av godt margarin. Finn frem ei skikkelig steikepanne og ha i en god klatt med smør. Når smøret er brunet, lemper du oppi ei burgerkake og lar den godgjøre seg i alt det gode smøret. Det er viktig at du ikke har for sterk varme, for da blir den svidd før den er gjennomstekt. På ovnen min er 46 passelig.
  2. Burgeren ferdigstekt med tomat, ost og løk Når den er klar på den ene sida, snu den, legg på tre skiver tomat, to skiver ost, noen ringer løk og to skiver til med ost. Skru av plata (sparebluss på strømmen = mer penger i pengboka), la det hele godgjøre seg under lokk et lite minutt, før du trekker panna av varmen.
    Tips: For å ta vare på løken lenger, skjær opp løken uten å skrelle den, og skjær av bare så mye som du skal ha. Legg løken deretter i en plastpose med den avskårne sida tett inn mot plasten. Da holder løken seg sprø og god i lang tid.
  3. Burgerbrød med salat på. Ha på dressing, ketchup og sennep etter smak på burgerbrødet. Legg burgeren på brøden og riv av salat og legg den på toppen; ikke kutt opp salaten, for da blir den brun og stygg mye fortere. Legg gjerne på godt med salat; grønnsaker er billige og drøyer maten mye, så da blir du mettere for mindre penger (og i tillegg blir maten mer smaksrik).
  4. Voilà: Du har herved tilberedt et utsøkt måltid, fullt av grønnsaker (rikt på alle mulige ting som er sunt og bra for deg, og sikkert tilfredsstiller i hvert fall to av dagens fem), kjøtt (jern og B-vitamin, det må vi ha), og noe som i hvert fall ligner på brød. Og de som har sett Dødelig våpen-filmene, vet at en burger blir ikke god uten å ha fått godgjøre seg i masse smør, slik du akkurat har gjort.
    Burgeren ferdig tilberedt. Burgeren ferdig tilberedt.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Jeg har nå valgt å ta sjansen på å la alle som ønsker skrive en kommentar. For å forhindre uønskede robotkommentarer, har jeg valgt å slå på kommentarmoderering.

Ta hensyn, og les over det du har skrevet før du sender det.