torsdag 21. april 2011

Fattigdomsstriden i middelalderens katolske kirke

Man oppdager mye interessant når man leser gjennom historiepensumet. Er det noen flere enn meg som finner noe gjenkjennelig i det følgende tekstutdraget?

Fra Store norske leksikon,
2011-04-21, kl. 2004

Trossamfunnet Jehovas vitner oppstod i USA ved at Charles Taze Russell (1852–1916) startet bibelstudiegrupper i 1870-årene. Russell ønsket å finne tilbake til Bibelens uforfalskede lære. Han ansees av Jehovas vitner som den som gjenopprettet Jehovas organisasjon på jorden i nyere tid.

(…)

Gjennom historien har lærepunkter blitt endret, og nye fortolkninger fremkommet. Jehovas vitner betegner dette fremadskridende åpenbaring. (…) Jehovas vitner [mener] at vi lever i de siste tider. I dag angis ikke tidspunktet for endetiden eller Armageddon-slaget utover at det er nært forestående, men mange nålevende Jehovas vitner har opplevd to dateringer som ikke slo til. (…)

Jehovas vitner mener at 144 000 personer har et himmelsk håp, de skal regjere i himmelen sammen med Jesus. Utvelgelsen av «den himmelske skare» startet på pinsedag og fortsetter også i dag, selv om kvoten nærmest er full. Medlemmer av det øverste organet, Det styrende råd i New York, har hele tiden tilhørt denne gruppen, de har sett hvordan Bibelen skal tolkes i vår tid.

De meninger, som indgår i Clemens V’s fordømmelse, synes at tyde på den bevægelse, der går under navnet “Den frie Ånds brødre og søstre”, en aldeles ukirkelig sekt, som formentlig ofte har haft tilhold i begarder- og beginerhuse. I 1317 og 1322 befalede Johannes XXII beginernes skånselsløs udryddelse. Beginerhuse fandtes overalt i det centrale Europa i stort tal – i Köln skal der på et tidspunkt have være 169 af dem. (…) Blandt deres vildfarelser og kætterier nævner Gui (inkvisitøren Bernard Gui, egen anm.) først overbevisningen om, at Kristus og apostlene intet har ejet. Endvidere mener de, at Frans’ regel er Jesu Kristi egen regel, dvs. er identisk med evangeliet. Den, der bekæmper eller modsiger Frans’ regel, er kætter. Det gælder følgelig også paven, der jo havde tilladt sig at indskrænke fattigdomskravet. Han og alle, der handler lige så, mister derved enhver myndighed i kirken.

Denne forståelsen af reglen var ikke et nyt påfund. Allerede Frans selv havde betragtet sin regel som identisk med evangeliet. Men … det kirkesyn [fransiskanerne] … udledte [deraf, lå det anderledes med]. Det har ikke Frans, men snarere Olivi, og bag ham Joachim af Fiore, som ophavsmand. (…) Det vigtigste af hans skrifter, som beginerne iøvrigt havde i oversættelse til folkesproget, er hans kommentar til Åbenbaringsbogen.

Ifølge denne af Joachim af Fiore inspirerede kommentar er den romerske kirke ecclesia carnalis (den kødelige kirke), jødernes synagoge, den store skøge, og paven er Anti-Krists vejbereder. I en stor krig skal alle de ugudelige kristne, hvortil også munkeordenerne regnes, omkomme, og den åndelige kirke, ecclesia spiritualis, blive til. De åndelige, der overlever krigen, fordi Gud Herren skjuler dem for Anti-Krist og hans disciple, skal derefter prædike evangeliet for jøderne, og 12.000 af hver stamme, i alt 144.000, skal omvende sig. Disse anskuelser var naturligvis forkastelige for den ene saliggørende kirke, og det er ikke mærkeligt, at paven måtte fordømme Olivi, eller at man på synoder begyndte at forbyde teologisk litteratur på folkesprogene.

Grane, Leif, «Tradition og nybrud», kap. i Kirken i den Europæiske Middelalder (København, 1999), s. 215–49 (dette sitatet fra ss. 226–227). Hentet fra Universitetet i Tromsøs pensumkompendium i HIS-1001, våren 2011.

Dette var i det 14. århundre. I følge Store norske leksikon stammer Jehovas vitner fra USA (som så mange andre sprø religioner), og jeg synes det er påfallende å se hvordan antallet de predikerer tilfeldigvis passer perfekt med det Joakim av Fiore mente. Jeg skal tro hvor mye annet av læren deres som presenteres som deres lære, og som egentlig er kopiert fra den gang da.

Ingen kommentarer :

Legg inn en kommentar

Jeg har nå valgt å ta sjansen på å la alle som ønsker skrive en kommentar. For å forhindre uønskede robotkommentarer, har jeg valgt å slå på kommentarmoderering.

Ta hensyn, og les over det du har skrevet før du sender det.