lørdag 21. april 2012

Endelig suksess i sparringsringen!

NTN/ITF Taekwon-do, regionsmesterskap, gruppebilde av Tromsø taekwon-do-klubb.

I dag var det regionsmesterskap i Bardu, og som vanlig (!) ble jeg selvfølgelig med for å dømme. Denne gangen hadde jeg derimot også meldt meg på i mønster; det er vel neppe unaturlig at jeg var nervøs, ettersom (så vidt jeg husker) jeg ikke har konkurrert siden før 2010 (da jeg flyttet opp hit).

Mønsterkonkurransen var spennende. Av grader var det en grønnbelte, en rødbelte, to førstedaner og jeg på andredan. Jeg startet med Po-eun teul (포은 틀) mot Geir-Ivar; han var uheldig og datt ut midtveis, så seieren gikk til meg etter å ha fullført. Det neste mønsteret jeg gikk var Won-hyo teul (원효 틀) mot jeg-husker-ikke-helt-hvem. Finalen ble overraskende ikke mot Edgar, men mot en annen rødbelte, så vi gikk Yul-gok teul (율곡 틀). Med den finalen ble tre poeng sikret.

I garderoben etter konkurransen, forsøkte Edgar å overtale meg til å hive meg med på sparringskonkurransen også. Jeg må nok ha tenkt på det i morges, for av en eller annen grunn tok jeg bare ut bøkene (bortsett fra for svart belte), og ikke sparringsutstyret, så til slutt ble jeg med. Det at han påpekte at jeg bare trengte en bronsemedalje for å bli beste herre senior, har nok hatt sitt å si, selvfølgelig; jeg har aldri fått en bestemannspremie før, så det fristet. Jeg valgte til slutt å ta sjansen.

Bilde av pokalen og medaljene fra regionsmesterskapet i NTN taekwon-do, Bardu 2012, til Tor-Ivar Krogsæter II dan.

I sparringskonkurransen var det lagt opp til pool, så siden vi var det antallet vi var (som over), ble det fire kamper hver. Den første kampen min var mot Geir-Ivar, og jeg klarte å ro i land en seier – 2 poeng. Neste kamp var mot Michael, og der ble det, etter at han hadde ledet kampen med ettpoengspunchet sitt lenge, seier etter en trepoenger med svingspark. Mot Edgar ble det selvfølgelig tap, men det ble en spennende kamp. Jeg fikk meg en skikkelig suser i skallen, som virkelig sendte meg vandrende i … buer. Etter at jeg kom meg fikk han naturligvis et minuspoeng, og da vi fortsatte kampen greide han å gi meg et minuspoeng gjennom tre advarsler. Vi trodde begge to at det var likt da kampen var ferdig – at han ikke hadde greid å score på angrepene sine (jeg satset på uavgjort) – men det viste seg at i hvert fall ett av angrepene hans hadde gått inn, så han vant den kampen. Den siste kampen var mot grønnbelten, og det var en imponerende utøver. Han var en plass i førtiårene, litt stiv i hoftene, men de tingene han gjorde, gjorde han bra, og han hadde faktisk vunnet to av kampene sine. Jeg greide likevel å dra i land seieren, og resultatet ble til slutt, som bildet viser, sølv i sparring, gull i mønster, og tittelen beste herre senior. Og det beste av alt: Det var morsomt å gå sparring igjen!

mandag 16. april 2012

«Æ trur du e kjæmpedeprimert»

Overskriften kan virke som en flåsete kommentar, men den kommer fra timen i dag, og er tvert imot en ektefølt kommentar innledende samtalen om diagnostiseringen av meg i dag. Det ble en ubehagelig, men hjelpsom prat, og jeg skal fortelle litt om bakgrunnen for det. Denne posten er dypt personlig, så hvis du av ulike årsker ikke skulle ønske å vite slikt om meg, ignorer den og les noe av det andre jeg har skrevet i stedet.

Jeg hadde time hos psykologen igjen i dag, og det var en viktig time for meg, om enn vanskelig. Grunnen er at jeg forrige uke var gjennom et par ting som jeg skal si litt om her.

tirsdag 10. april 2012

Fremgang hos psykologen

Tor-Ivar Krogsæter: bilde av meg selv mens jeg satt og ventet på at klokka skulle bli ett og timen skulle starte. Solbrillene er på, haka er ubarbert og formen er så som så. Deprimert. Depressed.

Det har vært påskeferie, og i løpet av den har jeg naturligvis ikke hatt time. I dag var dermed første time på to uker. Jeg begynte å grue meg til timen allerede for et par dager siden, og i går tok jeg meg helt fri her hjemme, og spilte bare PS3, LBP2, og rundet for første gang på lenge et spill. Det var godt med en avslappingsdag. Men i dag var det altså time. Jeg møtte opp på UiT for å ha seminar i ex. phil., men der var det ingen, så jeg tuslet ned på Imladris og satte meg der for å lese og spise frokost. Jeg fikk lest en del, og tuslet litt senere opp i storkantina for å kjøpe meg en salat. Deretter var det å hoppe på bussen for å ha timen.

Jeg kom frem en halvtime før timen, og satte meg ned med telefonen, svarte på noen meldinger, planla torsdagstreninga og prøvde å ikke kjenne alt for mye på nervene. Klokka ett tuslet jeg inn, møtt av ei som vanlig blid dame (dr. Andreassen er glimrende, synes jeg), og hun åpnet med å spørre om hvordan jeg hadde hatt det. Etter å ha fortalt hva jeg har gjort, var neste spørsmål hvordan jeg har hatt det psykisk, og skal sant sies, har jeg hatt det fint midtveis, men ikke fullt så godt i perioden rundt forrige time samt de siste par dagene før denne. Vi snakket litt frem og tilbake om dette, og en av de tingene vi skal ta fatt på å finne ut av, er hvordan jeg kan bedre selvtilliten min. Hun fortalte meg at hun oppfatter meg som svært kunnskapsrik, men at jeg har ambisjoner som er litt vel ute av proporsjoner; med mindre jeg er et usedvanlig spesielt menneske, er det ganske enkelt ikke nok timer å ta av for å rekke over alt det det virker som jeg forsøker å få gjort, og jeg tror hun har rett.

I tida fremover skal jeg begynne å få en del arbeidsoppgaver jeg skal fokusere på. Nå først, fikk jeg i oppgave å være flinkere til å strukturere tida mi, slik at jeg tenker at den tida jeg har til en ting er reservert til nettopp det, og når tida har gått, er jeg ferdig med det for den dagen, uansett hvor langt jeg måtte ha kommet; dermed får jeg forhåpentligvis mer ut av tida mi, og slipper å slite meg ut med å tenke på alt jeg skulle ha gjort mens jeg slapper av. Sistenevnte er den andre arbeidsoppgaven jeg skal begynne med. Hun ga meg et tips om ei bok jeg skal låne, og så forsøke å ta meg noen kvelder hver uke der jeg setter av en times tid der jeg bare skal slappe av og lese i boka. Andre ting skal da stå på vent.

Det videre kognitive arbeidet, skal vi ta fatt på etterhvert. Jeg synes det ble en veldig god time, og har i grunn hatt en god følelse resten av dagen etter timen.

søndag 1. april 2012

D&D: Navneliste

Et godt verktøy for enhver DM er å ha et godt knippe av navn. Her er ei liste sammensatt av gamle norrøne navn og en del oppdiktede i tillegg. Ved senere anledning tilføyer jeg navnene som hører til de øvrige rasene også.

Oppdatert 10. april 2012.

Sist oppdatert 7. august 2022.

Gjort om til tabellformat 21. juli 2022. Avsnittet nedanfor blei tilføydd denne datoen.

La til merknad om kor i tabellen ein finn prosentsjansane for ulike tal på stavingar.

La til orkenamn frå Glǽmscrafu.

Du kan gjøre tabellen flere ganger større ved å tilføye stavelseskastet: I fotnotene til tabellen står det noen tall i formatet x: m, y: n, z: o. Tallene x–z er antall stavelser, tallene m–o er prosentomfanget av disse stavelsene. Hvis du vil bruke denne metoden, kaster du først en prosentterning for å få antall stavelser, deretter kaster du så mange ganger på kolonna. Eksempel. Jeg bestemmer meg for å sette sammen et navn etter ulike stavelser fra kolonna for menneskemenn. Jeg kaster en d% og får 89. Fra lista ser jeg at det tilsvarer et mannsnavn på fire stavelser. Jeg kaster 77, 48, 4, 34 som gir meg Wendar, Nygiþ, Kyrnyn og Kandor. En god regel man kan følge er at første stavelse alltid må komme fra første stavelse i navnet; siste stavelse fra siste stavelse; og stavelsene mellom må komme fra stavelsene i mellom hvis navnet har mer enn tre stavelser, og hvis ikke, fra valgfri eller vekslende. Ut fra dette får jeg Wen- + Ny- + -nyn + -dor, altså Wennynyndor, eller kanskje Wen’nynyndor. Dermed blir tabellen ikke bare dobbelt så stor, men mange ganger så stor. (Jeg tror det eksakte svaret for mannsnavnene alene blir 1 gang for eksisterende pluss 1,13 gang for tostavelsesnavnen pluss 1,68 gang for trestavelsesnavnene pluss 1,06 gang for firestavelsesnavnene pluss 1,04 gang for femstavelsesnavnene, men tar jeg ikke mye feil, er det ikke pluss dimensjonen, men potensen av dimensjonen.)

Nedst i tabellen finn du prosentsjansane for antall stavingar. Tor-Ivar, 23. juli 2022.

Tilfeldige navn til fantasirollespill
Stavelser, menneskemenn: 1: 1–13; 2: 16–81; 3: 82–87; 4: 88–91; 5: 92; 92+: se ny tabell etter rase
Stavelser, menneskedamer: 1: 1–3; 2: 4–75; 3: 76–80; 81+: se ny tabell etter rase
En gang i framtida håper jeg å utvide denne lista til å inkludere alle rasene. Tor-Ivar, 21. juli 2022.
d% Menneskenavn Alvenavn Dvergenavn Gnomenavn Hobbitnavn Orkenavn
1 Agor Aðalbjørg Azog
2 Ask Aldis Bolg
3 Aslak Alfrid Dushgoi (citadellet Minas Morgul)
4 Astok Aranda Gazmog
5 Audun Arna Ghash
6 Arnviðr Asta Golug
7 Axor Astri Gorbag
8 Bagror Ástríðr Grishnákh
9 Bjørn Baugheid Khamûl
10 Breið Bergljot Lagduf
11 Dagfinn Birna Lugbúrz (Mørketårnet)
12 Dyskhor Bryndis Lugdush
13 Eirik Dagveig Lughorn
14 Esgrinn Disa Mauhúr
15 Farlong Eidfrid Muzgash
16 Finn Einfrid Naglur-Danlo
17 Fariam Elva Nûzu
18 Gamlan Embla Radbug
19 Geir Emma Shagram
20 Grimm Eyvor Shagrat
21 Grimorm Fagun Sharkû (gammel mann)
22 Gunnar Fredgunn Snaga
23 Gærið Fridborg Tark
24 Gæriþ Geirid Ufthak
25 Hallgeir Grid Uglúk
26 Harald Guðlaug Yagûl
27 Helje Gyril Zaglûn
28 Henk Hagrun
29 Hirder Hanna
30 Inge Halvei
31 Istriam Heidrun
32 Itram Ilaug
33 Jorek Ildri
34 Kandor Inga
35 Kjell Ingvei
36 Kord Iverta
37 Kyrios Jarnfrid
38 Kyrjosj Jøril
39 Kyrnyn Kardis
40 Largonn Kolbjørg
41 Leifran Leikny
42 Logar Lidvor
43 Maximilian Liveig
44 Mesios Magni
45 Morgáni Møyfrid
46 Nrandam Nilbjørg
47 Nrandor Oda
48 Nygiþ Odine
49 Orgalp Osmine
50 Oskar Ragna
51 Reidar Ragnfríðr
52 Reiðarr Ragnheid
53 Rokhenn Reinhild
54 Røðr Riborg
55 Sargall Sæbjørg
56 Sigmund Sif
57 Soger Sigrún
58 Sogreð Skjoldvor
59 Sturla Søgni
60 Sverre Sygni
61 Sveinòr Þórdís
62 Tagil Þórfríðr
63 Tandor Tora
64 Teredian Tyri
65 Torbjørn Una
66 Tris Urd
67 Undar Vår
68 Urgrosj Vårin
69 Uþgor Venhild
70 Uþrip Vigdís
71 Varg Vorin
72 Veridian Ymbjørg
73 Vebjørn Yngvild
74 Víðarr Yrsa
75 Vindor Øygunn
76 Vregir Øyvor
77 Wendar Åsa
78 Woramiasj Åse
79 Xandor Åste
80 Xandorian Åsveig
81 Xyþ [alvenavn]
82 Ydrian [alvenavn]
83 Ygresj [alvenavn]
84 Ypsil [alvenavn]
85 Zeljzjan [alvenavn]
86 Zygoþ [alvenavn]
87 Ægir [dvergenavn]
88 Æon [dvergenavn]
89 Æstor [dvergenavn]
90 Ødar [gnomenavn]
91 Øystein [gnomenavn]
92 Åmandir [gnomenavn]
93 [alvenavn] [hobbitnavn]
94 [alvenavn] [hobbitnavn]
95 [dvergenavn] [hobbitnavn]
96 [dvergenavn] [hobbitnavn]
97 [gnomenavn] [orkenavn]
98 [hobbitnavn] [orkenavn]
99 [orkenavn] [orkenavn]
100[orkenavn] [orkenavn]